" L'Opera d'Aran"
Opera van Gilbert Becaud in twee bedrijven en zeven tonelen.
Libretto van Jacques Emmanuel naar de gedichten van Louis Amode en Pierre Delanoe.
Inleiding.
Gilbert Becaud (1927-2001) zijn bijnaam " Monsieur 100.000 Volts " behaalde hij vanwege zijn energieke optredens. Als singing songwriter heeft hij tientallen wereldhits gecomponeerd waaronder: " Le Corrida " (1958) , " Et maintenant " (1961) , " Nathalie " (1964) en " L'Important c'est la rose " enkele van de bekendste zijn.
Wat minder bekend is dat hij als componist in 1960 een kertstcantate " L'Enfant a l'étoile " componeerde en in 1962 een opera " L'Opera d'Aran " heeft geschreven, die op 25 oktober 1962 het levenslicht zag aan het " Théâtre de Champs Elysées " met in de hoofdrollen Rossana Carteri, Frank Schooten , Alvino Misciano en Peter Gottlieb. Met zo'n succes dat er na de première nog 100 voorstellingen kwamen. En later in 1970 en 1972 werd deze opera in productie gebracht in België door de " Opera de Wallonie " goed voor 35 voorstellingen en drie gast voorstellingen aan de " Gentse Koninklijke Opera " onder de directie van Karel Locufier. Deze opera heeft nog altijd succes waardoor hij heden nog repertoire houdt aan de grote operahuizen in Frankrijk.
Rolverdeling. Stem. Eerste cast.
Mickey, een visser ------------------------------bariton ----------------------------------- Peter Gottlieb
Maureen, sean's verloofde ---------------------sopraan -------------------------------- Rossana Carteri
Sean, Maureen's verloofde -----------------------bas ----------------------------------- Frank Schooten
Angelo, vreemdeling ----------------------------tenor ---------------------------------- Alvino Misciano
Mara, Seans moeder --------------------------mezzo-sopraan --------------------------- Agnes Disney
Mac Jorry, een visser ------------------------- bariton ------------------------------------ Louis Maurin
Mac Creagh, Mickeys vader ----------------- bas ------------------------------------------ Roger Soyer
Priester ----------------------------------------- bas ----------------------------------------- Henri Médus
Plaats: in de baai van Calway .
Synopsis.
In de baai van Galway op 48 km van de Ierse Westkust liggen de Aran- eilandengroep ten prooi aan de Atlantische stormen. De kleine eilandengroep bestaat uit " Inismore ", " Inishmoon ", en " Inesheer ". De bewoners zijn een sterk volk gehard door het klimaat en levend van de visvangst, ten koste van zware inspanningen. Het leven is er hard en ruw, lastig en uitputtend. De inwoners zijn onvermoeibaar, strijdend tegen weer en wind en zich verdedigend tegen de vijandige oceaan.
Een mistige dag: Mickey heeft een man opgevist in zijn netten. Wanneer de drenkeling tot het bewustzijn komt verneemt men dat hij Angelo heet. Hij is knap, praat gemakkelijk en beweert dat hij rijk is. Hij spreekt over zijn land in Italië, bezingt en beschrijft het in heerlijke kleuren. Hij vertelt over de stralende zuiderzon en brengt de meisjes van Aran het hoofd op hol. Een dezer meisjes is Maureen de verloofde van Sean die op zee verdween.
Het bijgeloof van het simpele vissersvolk wil dat de verloofde van een omgekomen zeeman geen andere man mag nemen, op gevaar de wraak te wekken van de geest der overledene of verdwenen visser. Mara de moeder van Sean sterft. Maureen is verliefd geworden op Angelo en wil met hem het eiland verlaten. Op het ogenblik dat ze zich klaar maken voor de afreis verschijnt de dood gewaande Sean. Het komt tot een botsing tussen hem en Angelo.
Op zondag na de mis, ontstaat er een gevecht. De twee mannen staan tegenover elkaar maar Maureen springt tussen beiden. Onvrijwillig kwetst Sean haar met een stalen kabel waarmee hij zijn tegenstander te lijf wou gaan. Maureen is nu blind en haar lot is voortaan gebonden aan dit van Angelo. Ze zullen uiteindelijk samen vertrekken per boot.
Historische uitvoeringen in Luik en Gent.
Deze opera is voor het eerst vertoond in te Gent op 10 februari 1970 als een gastvoorstelling door " Opera de Wallonie " met Andrée François, Albert Volpi, Christiane Stutzmann, Gy Fontagnère, Mady Urbain, Jean Willems, Sabine Louis, Germain Ghislain, Armand Battel, Jean Segani, Andie Fraitz, de dirigent Robert Blaser en de regie van Raymond Rossius.
In het speelseizoen 1971/72 krijgen we een reprise op 13 februari 1971 en volgt er nog een gastvoorstelling op 23 maart 1972 te Verviers, met dezelfde bezetting als de voorstelling van 1970. De vier voorstellingen waren dus gastvoorstellingen uit een project van in het totaal 41 voorstellingen. Ik heb deze voorstelling bijgewoond en het was voor mij een ware openbaring in die tijd een bijna kersverse opera te beleven. Het was voor mij ook de eerste opera van een componist die nog leefde en ik goed kende van zijn optredens en van televisie. Ik heb nadien nog wel opera's gezien van componisten die nog leefden zoals van Benjamin Britten. Dit was voor mij een heel speciale ervaring waar ik dan ook van genoten heb.
Historische opnames.
1) De opnames van deze opera zijn nogal zeldzaam. Gelukkig bestaat er een opname met dezelfde bezetting die de première heeft gebracht aan het " Théâtre des Champs Elyséees " onder de leiding van Georges Prêtre in 1962 maar her is geen live opname. Men is in 1966 naar de studio's getrokken om de opnames te maken, men heeft er eerst hoogtepunten van uitgebracht op Black disc : op de Franse HMV. 2C061-10900 en in 1970 heeft men de volledige versie uitgebracht ook op black disc van het label " Angel Records " 3637C (3x Lp's) vanaf 1992 ook verkrijgbaar op CD -dubbel CD op RCA/BMG.
2) Een tweede merkwaardige opname is van 1966 . Na de première van 1962 heeft Gilbert Becaud in verschillende producties zelf de rol van Mickey vertolkt deze keer wel live opgenomen. Die zijn uitgebracht op zijn verzamel Lp's die een overzicht geven van zijn ganse oeuvre. Zijn uitgebracht in 1973 op Volume 5 op Columbia 2C 156-16-888/890. Hij zingt er samen met Virginia Vee, Andre Turp, Cloude Meloui, Suzanne Sarraco en Roger Soyer onder de leiding van Raymond Bernard.
3) Van de productie in Wenen 1986 bestaan er twee degelijke video's op youtube, waar ik de klankkwaliteit niet schitterend vind. Ook zijn er wel een paar mooie korte fragmenten te vinden
Willy Faes
Een zeer mooie opera.Zelden opgevoerd.
Ik zag hem een paar keer: o.a. in Gent .
Willy Faes
Zeer interessant.IK zag deze opera in de productie van L' opéra de Wallonie met Albert Voli als Angelo. Prachtig. Danku Gilbert